Dzisiejszy obiad był pod znakiem dyni i kaszy jaglanej. Przepyszne, sycące i przede wszystkim zdrowe kotleciki/placuszki (jak zwał, tak zwał) z pierkarnika.
W towarzystwie domowej roboty sosu tzatziki smakuje jeszcze lepiej.
Proporcje na 7 sztuk.
Co trzeba?
100 g kaszy jaglanej
250 g dyni
1-2 jajka
1 średnia cebula +tłuszcz do podsmażenia
2 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz, mielone chilli
koperek, natka pietruszki
Co i jak?
Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu i ostudzić.
Dynię obrać i zetrzeć na tarce, posolić, odstawić,odsączyć z wody.
Obrać, posiekać drobno cebulę, zeszklić na patelni.
Połączyć ze sobą kaszę, dynię, cebulę i ser żółty.
Dodać przyprawy, wymieszać.
Formować placuszki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej (placuszki lubią przywierać).
Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Po połowie czasu pieczenia można odwrócić.
Podawać na gorąco z tzatzikami.
Smacznego!
Wyglądają fantastycznie, a na pewno jeszcze lepiej smakują. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń