Translate

czwartek, 5 marca 2015

Domowe pszenne krakersy

Chrup chrup!
Nie ma to jak krakersy homemade. Dużo ziół, przypraw. Nieziemsko pachną i smakują.
Przepis na jedną blaszkę.
PS. Zioła i przyprawy można rozetrzeć w moździerzu

Co trzeba?

1,5 szklanki mąki pszennej (szklanki takie po nutelli)
2 jajka
po 1 łyżeczce:
papryki słodkiej mielonej
papryki ostrej mielonej
kolendry mielonej
majeranku
tymianku
suszonych pomidorów
1 łyżka oliwy z oliwek
odrobina letniej wody
duża szczypta soli


Co i jak?

Do miski wyspać mąkę, dodać przyprawy, następnie wbić jajka, a na końcu dodać oliwę z oliwek i zagnieść ciasto. Gdyby było twarde, dolać odrobinę letniej wody.
Rozwałkować cieńko na papierze do pieczenia, kroić wg, uznania.
Piec w 170 stopniach, 15 min, aż się ładnie zarumienią.
Ostudzić i wcinać.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz