Translate

czwartek, 26 lutego 2015

Sos pomidorowo - paprykowy

Sos najlepiej przygotować z pomidorów polnych, które nie mają w sobie za dużo wody, inaczej cała mikstura będzie za rzadka.
Idealny dodatek  np. do leczo, do spaghetti bolognese, a nawet do kurczaka.
Mmmm, uwielbiam!


Co trzeba?

2 kg pomidorów polnych
2 kg czerwonej papryki
1 średnie opakowanie ketchupu łagodnego
2 łyżki soli
2 łyżki octu
5 łyżek cukru


Co i jak?

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Paprykę również pokroić w kostkę.
Mieszamy ze sobą ketchup, sól, ocet i cukier. Dodajemy paprykę i pomidory. Wkładamy do słoików, zakręcamy, gotujemy pół godziny.
Smacznego!





2 komentarze:

  1. Sos jest świetny.Zawsze się przyda a pomidory i papryka to super połączenie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno spróbuje

    zapraszam do mnie http://iamemilias.tumblr.com/

    OdpowiedzUsuń