Dziś tłusty czwartek. Zróbcie sobie zdrową alternatywę dla kupnych badziewnych i chemicznych pączków.
Mąka koniecznie z blanszowanych migdałów.
Na wierzch pełna dowolność, u mnie orzechy
Proporcje na 7 sztuk
Co trzeba?
140 g mąki migdałowej
4 łyżki erytrolu
3 jajka
60 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka aromatu waniliowego/pół laski wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
polewa:
5 kostek gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju kokosowego (forma stała)
Co i jak?
Składniki na ciasto połączyć ze sobą, ja robię to w kilka sekund w Nutribullet.
Foremkę na donuty wysmarować tłuszczem i nakładać ciasto do 3/4 wysokości.
Piec 20 minut w 180 stopniach, grzanie góra dół
Ostudzić, wyciągnąć. Składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i każdy donut wkładać do miski, posypać wedle uznania, na chwilę do lodówki i gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz