Dobre to było, tak dobre, że nie było czasu porządnego zdjęcia zrobić :)
Szybko znika ! Rób koniecznie! Jest pyszne!
Blacha 22 cm x 27 cm
Co trzeba?
200 g masła
750 ml mleka minimum 3,2%
2 budynie śmietankowe bez cukru
2-3 łyżki cukru
250 g herbatników
1 puszka masy kajmakowej
60 g orzeszków ziemnych solonych
130 g masła orzechowego (u mnie wersja crunchy)
50 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
jagła ekspandowana (1-2 garście)
Co i jak?
Do szklanki mleka wsypać proszek budyniowy i cukier, wymieszać. Resztę mleka zagotować i dodać wcześniej przygotowany "budyń". Zagotować, mieszając cały czas aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia, przykrywając wierzch folią spożywczą.
W misce utrzeć masło na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń i miksować tylko do połączenia składników.
Blaszkę wyłożyć pierwszą warstwą herbatników, nałożyć 2/3 masy kajmakowej (polecam podgrzać puszkę w kąpieli wodnej, łatwiej będzie się rozsmarowywać), kolejna warstwa herbatników, następnie połowa masy budyniowej i znów herbatniki, masa kajmakowa.
Do pozostałej masy budyniowej dodać masło orzechowe i wymieszać i nałożyć na masę kajmakową.
Całość posypać posiekanymi orzeszkami i jagłą ekspandowaną. Można delikatnie docisnąć.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch ciasta.
Na kilka godzin do lodówki i można kroić.
Gotowe!
Smacznego!
Ciasta bez pieczenia są super.
OdpowiedzUsuń