Przedstawiam pyszne wege smarowidło na chleb domowej roboty.
Na zdjęciu również bułka homemade.
Na bazie kaszy jaglanej, konkretnie doprawione.
Wychodzi tego naprawdę sporo, więc jak nie masz towarzystwa do jedzenia, rób z połowy porcji.
Szklanka 250 ml
Co trzeba?
pół szklanki suchej kaszy jaglanej
1 spora marchewka
1 cebula
1 niewielki korzeń pietruszki
2-3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
3 łyżki sosu sojowego
pół łyżeczki wędzonej papryki (można dawać więcej)
duża szczypta mielonego chilli
sól, pieprz
Co i jak?
Kaszę przepłukać na sicie, Do rondelka wlać 1,5 szklanki wody, posolić, wlać trochę oleju, gotować aż kasza wchłonie cały płyn. Odstawić do wystygnięcia.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, cebulę pokroić w półplasterki, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem smażyć kilka minut, dodać koncentrat, liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy kolejne kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Wyłowić ziele i liście laurowe, resztę odstawić do ostygnięcia.
Połączyć kaszę z warzywami i przyprawami i zblendować na gładką masę. Ewentualnie doprawić. Gotowe.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz