Zupa bez zbędnych udziwnień. Same warzywa- zero mięsa.
Dobra, treściwa, kremowa za sprawą serka topionego, u mnie tylżycki, który ma fajny posmak.
Proporcje na średni garnek , ok 2 L
Co trzeba?
1,5 L warzywnego bulionu
1 pęczek włoszczyzny (2x marchewka,por,seler,pietruszka)
1 duża cebula
5 ziemniaków
100 g serka topionego
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
pół łyżeczki mielonej kurkumy
2-3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki suszonego lubczyku
sól, pieprz
makaron
koperek, natka pietruszki
Co i jak?
Makaron ugotować i odstawić.
Por, marchewkę pokroić w półplasterki, resztę warzyw w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozpuścić masło klarowane, dodać drobno posiekaną cebulę, po 2 minutach dodać por, chwilę smażyć.a następnie resztę warzyw. Doprawić sosem sojowym i resztą przypraw. Wymieszać, smażyć ok 5 minut, często mieszając.
W garnku zagotować bulion , dorzucić wszystkie warzywa i gotować do miękkości. Jakieś pół h. Pod koniec gotowania dodać serek topiony, ewentualnie doprawić do smaku, dorzucić makaron i gotowe!
Do zupki polecam grzanki czosnkowe
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz