Translate

poniedziałek, 18 grudnia 2023

Kremowa zupa jarzynowa z serkiem topionym

 Zupa bez zbędnych udziwnień. Same warzywa- zero mięsa.

Dobra, treściwa, kremowa za sprawą serka topionego, u mnie tylżycki, który ma fajny posmak.

Proporcje na średni garnek , ok 2 L


Co trzeba?

1,5 L warzywnego bulionu

1 pęczek włoszczyzny (2x marchewka,por,seler,pietruszka)

1 duża cebula

5 ziemniaków

100 g serka topionego

1 łyżka masła klarowanego

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

pół łyżeczki mielonej kurkumy

2-3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego

2 łyżeczki suszonego lubczyku

sól, pieprz 

makaron

koperek, natka pietruszki


Co i jak?


Makaron ugotować i odstawić.

Por, marchewkę pokroić w półplasterki, resztę warzyw w drobną kostkę.

Na dużej patelni rozpuścić masło klarowane, dodać drobno posiekaną cebulę, po 2 minutach dodać por, chwilę smażyć.a następnie resztę warzyw. Doprawić sosem sojowym i resztą przypraw. Wymieszać, smażyć ok 5 minut, często mieszając.

W garnku zagotować bulion , dorzucić wszystkie warzywa i gotować do miękkości. Jakieś pół h. Pod koniec gotowania dodać serek topiony, ewentualnie doprawić do smaku, dorzucić makaron i gotowe!

Do zupki polecam grzanki czosnkowe 

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz