Co robi Magda w największe upały? Piecze chleb! I to nie byle jaki!
W necie chleb ten nazywają "zmieniającym życie" , lub "chlebem życia"
W każdym razie- chleb bez mąki, bez glutenu, bez jajów,bez cukru, no mega zdrowy!
Proporcje na małą,krótką keksówkę, o wymiarach dna 10cmx20cm
Polecam! Pyszna sprawa!
Co trzeba?
140 g nasion słonecznika
100 g siemienia lnianego +20 g zmielonego
80 g pestek dyni
70 g orzechów (u mnie włoskie i pistacje)
30 g nasion chia
20 g łupin babki jajowatej
1 łyżeczka soli (więcej niż płaska)
2 łyżki dowolnego tłuszczu (u mnie olej kokosowy)
375 ml gorącej wody (odczekałam 5 min od zagotowania)
Co i jak?
Po prostu. Wymieszać wszystkie składniki i do piekarnika na 170 stopni, piekłam 1h.
Odstawić do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy kroić.
Przechowywać zawinięty w bawełnianym ręczniku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz