Translate

poniedziałek, 18 lipca 2022

Kokosowa tapioka z czerwoną porzeczką

 Sezon na czerwoną porzeczkę trwa w moim ogrodzie w najlepsze.

Do tego kremowy budyń z tapioki na bazie mleka kokosowego (kupujcie o dobrym składzie!), i voila! Deserek słodko-kwaśny poleca się :)

PS. Ja tego "musu" z porzeczki już nie dosładzałam, bo owoce nie były jakieś mega kwaśne. Nie przetarłam owoców przez sito- w pestkach siła, uważam.

Proporcje na 3 takie pucharki

Najlepiej smakują schłodzone ;)


Co trzeba?

400 ml mleka kokosowego

100 ml wody

45 g tapioki

Skórka i sok z połowy limonki

3 łyżeczki miodu

szczypta soli

200 -300 g czerwonej porzeczki


Co i jak?


Tapiokę przepłukać na sitku.

Mleko kokosowe, wodę, limonkę, sól wraz z tapioką przełożyć do rondelka i gotować ok 20 min. Po czym dosłodzić.

Masę przełożyć do 3 pucharków.

Porzeczki zagotować, zblendować i ułożyć na budyniu z tapioki.

Gotowe. Smacznego!






1 komentarz: