Translate

środa, 18 lutego 2015

Placuszki z jajek i białego sera

Przepis pochodzi z książki kucharskiej dra Jana Kwaśniewskiego . twórcy diety optymalnej.
Placuszki można wcinać na gorąco,posmarowane dżemem, miodem. Na zimno będą idealnie zastępować chleb.
Pokrojone w paseczki świetnie sprawdzą się jako makaron.
Są niesamowicie energetyczne- mi na śniadanie wystarczą 3 sztuki i już mam dość.
Z podanych proporcji wychodzi ich... dużo. 


Co trzeba?

500 g pełnotłustego białego sera
17 żółtek
17 białek
100 g mąki
opcjonalnie 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Co i jak?

Oddzielić białka od żółtek.
Ser zblendować, dodać żółtka i mąkę.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do wcześniej przygotowanej masy.
Smażyć najlepiej na smalcu, jak nasze racuchy czy pankejksy.
Smażą się bardzo szybko.
Smacznego!
PS. Spokojnie można je zamrozić, po rozmrożeniu są jak świeżo usmażone :)






7 komentarzy:

  1. 17 jajek????? strasznie dużo...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. paradoksalnie te placki są dietetyczne, ale to trzeba zagłębić się w temat diety optymalnej :)

      Usuń
  2. ciekawe połączenie ale jajek bardzo duuużo

    OdpowiedzUsuń
  3. można zrobić z połowy porcji? można bez tluszczu smazyc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że można zrobić z połowy porcji.

      Nie polecam smażenia bez tłuszczu...

      Usuń