Szybkie, sycące danie idealne na tę porę roku.
Porcja na 3 osoby spokojnie
Podawać z ryżem, pitą, czy po prostu z chlebem.
Pycha!
PS. Nie wywalajcie wody z ciecierzycy! ;)
Co trzeba?
400 g ciecierzycy z puszki/słoika (już odcedzonej)
1 czerwona cebula
1 puszka krojonych pomidorów
6 łyżeczek mleka kokosowego z puszki
1 płaska łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki mieszanki przypraw curry
sól, pieprz
Co i jak?
Ciecierzycę odsączyć z wody (wodę zostawić, przyda się do wegańskich deserów)
Na patelni, na oleju/maśle klarowanym podsmażyć przez kilka minut drobno posiekaną cebulę. Po tym czasie dodać przyprawę curry, porządną szczyptę soli, wymieszać i smażyć jakąś minutkę. Dolać mleko kokosowe, pomidory z puszki, sos sojowy i cukier, gotować 5-7 minut na dużym gazie. Na koniec wmieszać ciecierzycę i wmieszać w sos. Gotować 5-6 minut. Spróbować całość, opcjonalnie doprawić do smaku. Gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz