Translate

sobota, 9 grudnia 2023

Szybkie curry z ciecierzycy

 Szybkie, sycące danie idealne na tę porę roku.

Porcja na 3 osoby spokojnie

Podawać z ryżem, pitą, czy po prostu z chlebem.

Pycha!

PS. Nie wywalajcie wody z ciecierzycy! ;)


Co trzeba?

400 g ciecierzycy z puszki/słoika (już odcedzonej)

1 czerwona cebula

1 puszka krojonych pomidorów

6 łyżeczek mleka kokosowego z puszki

1 płaska łyżeczka brązowego cukru

1 łyżka sosu sojowego 

2 łyżeczki mieszanki przypraw curry

sól, pieprz


Co i jak?

Ciecierzycę odsączyć z wody (wodę zostawić, przyda się do wegańskich deserów)

Na patelni, na oleju/maśle klarowanym podsmażyć przez kilka minut drobno posiekaną cebulę. Po tym czasie dodać przyprawę curry, porządną szczyptę soli, wymieszać i smażyć jakąś minutkę. Dolać mleko kokosowe, pomidory z puszki, sos sojowy i cukier, gotować 5-7 minut na dużym gazie. Na koniec wmieszać ciecierzycę i wmieszać w sos. Gotować 5-6 minut. Spróbować całość, opcjonalnie doprawić do smaku. Gotowe.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz