Kupując ciecierzycę , czy inne ugotowane już strączki, nie wylewajcie wody! Cenna aquafaba,która zachowuje się jak białko jajka kurzego, pozwoli wyczarować Wam rozmaite wegańskie desery!
U mnie najprostsza wersja, z czekolada 74% kakao i owocami.
Można dodać chili mielone, orzechy,wiórki kokosa, pokruszone ciasteczka, itp. itd.
Mus jest lekki i przepyszny, każdego da się "oszukać" i nikt nie zgadnie, z czego owy mus powstał.
Proporcje na 3 takie słoiczki (każdy 130ml) + zostanie trochę do wylizania z miski :)
Polecam!
Co trzeba?
170 ml aquafaby
150 g czekolady 74% kakao
1 łyżka (15g) cukru pudru
szczypta soli
Co i jak?
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
Aquafabę ubić na sztywno ze szczyptą soli, mnie zajęło to równe 6 minut. Nie przerywając ubijania, dodać cukier. Następnie powoli dolewać przestudzoną czekoladę, wymieszać szpatułką.
Nakładać do słoiczków i schładzać w lodówce minimum 1 h.
Podawać z owocami, innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz