Translate

poniedziałek, 11 grudnia 2023

Mus czekoladowy z aquafaby

Kupując ciecierzycę , czy inne ugotowane już strączki, nie wylewajcie wody! Cenna aquafaba,która zachowuje się jak białko jajka kurzego, pozwoli wyczarować Wam rozmaite wegańskie desery! 

U mnie najprostsza wersja, z czekolada 74% kakao i owocami.

Można dodać chili mielone, orzechy,wiórki kokosa, pokruszone ciasteczka, itp. itd.

Mus jest lekki i przepyszny, każdego da się "oszukać" i nikt nie zgadnie, z czego owy mus powstał.

Proporcje na 3 takie słoiczki  (każdy 130ml) + zostanie trochę do wylizania z miski :)

Polecam!


Co trzeba?

170 ml aquafaby

150 g czekolady 74% kakao

1 łyżka (15g) cukru pudru

szczypta soli


Co i jak?

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić.

Aquafabę ubić na sztywno ze szczyptą soli, mnie zajęło to równe 6 minut. Nie przerywając ubijania, dodać cukier. Następnie powoli dolewać przestudzoną czekoladę, wymieszać szpatułką.

Nakładać do słoiczków i schładzać w lodówce minimum 1 h.

Podawać z owocami, innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz