Translate

czwartek, 16 listopada 2023

Lobiani

 Czyli gruzińskie chaczapuri z pikantnym farszem z fasoli białej i czerwonej! Pycha! Sama nie wiem, czy lepsze na zimno czy na ciepło.

Bardzo polecam

Proporcje na 6 sztuk


Co trzeba?

Ciasto:

500 g mąki pszennej

10 g świeżych drożdży

300 ml ciepłej wody

1 łyżeczka soli

1 łyżka oliwy z oliwek/oleju

Farsz:

1 puszka fasoli czerwonej (255g)

1 puszka fasoli białej (240g)

1 spora cebula

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka mielonego kuminu

pół łyżeczki mielonej papryki chilli

Masło klarowane/olej do smażenia cebuli


Co i jak?

Ciasto:

Wszystkie składniki zagnieść ręcznie, robotem, aż będzie miękkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 szt.


Farsz:

Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na tłuszczu do delikatnego zrumienienia.

Fasole odsączyć z zalewy i rozgnieść widelcem albo tłuczkiem. Dodać cebulę i pozostałe przyprawy. Wymieszać, podzielić na 6 szt.

Rozwałkować kulkę ciasta, ale niezbyt cienko, nałożyć na środek porcję farszu, przyklepać i zawinąć jak cukierka :) Ponownie delikatnie rozwałkować, jeśli są prześwity farszu, nic nie szkodzi.

Smażyć pod przykryciem, na suchej patelni, na średniej mocy palnika kilka minut z każdej strony,

Polecam posmarować jeszcze ciepłe Lobiani masłem. 

Gotowe, smacznego!





1 komentarz: