Czyli gruzińskie chaczapuri z pikantnym farszem z fasoli białej i czerwonej! Pycha! Sama nie wiem, czy lepsze na zimno czy na ciepło.
Bardzo polecam
Proporcje na 6 sztuk
Co trzeba?
Ciasto:
500 g mąki pszennej
10 g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek/oleju
Farsz:
1 puszka fasoli czerwonej (255g)
1 puszka fasoli białej (240g)
1 spora cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego kuminu
pół łyżeczki mielonej papryki chilli
Masło klarowane/olej do smażenia cebuli
Co i jak?
Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść ręcznie, robotem, aż będzie miękkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 szt.
Farsz:
Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na tłuszczu do delikatnego zrumienienia.
Fasole odsączyć z zalewy i rozgnieść widelcem albo tłuczkiem. Dodać cebulę i pozostałe przyprawy. Wymieszać, podzielić na 6 szt.
Rozwałkować kulkę ciasta, ale niezbyt cienko, nałożyć na środek porcję farszu, przyklepać i zawinąć jak cukierka :) Ponownie delikatnie rozwałkować, jeśli są prześwity farszu, nic nie szkodzi.
Smażyć pod przykryciem, na suchej patelni, na średniej mocy palnika kilka minut z każdej strony,
Polecam posmarować jeszcze ciepłe Lobiani masłem.
Gotowe, smacznego!
Chyba nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuń