Translate

poniedziałek, 19 kwietnia 2021

Ślimaczki warzywne (pepperoni, oliwki,suszone pomidory) z fetą

 Ślimaczki ,zawijaski z ciasta francuskiego wyszły szczerze pyszne!

Są mega sycące, mogą więc śmiało stanowić wartościową przegryzkę np. w pracy :) I na zimno i na ciepło smakują extra!

Nadzienie idealnie się komponuje z fetą i rozmarynem.

W oryginalnym przepisie zamiast ketchupu na spodzie był ajwar.

Przepis na jedną blachę przekąsek.


Co trzeba?

1 opakowanie ciasta francuskiego

150 g prawdziwej fety

80 g oliwek

80 g zielonej papryki pepperoni 

100 g suszonych pomidorów

1 łyżeczka rozmarynu

pieprz

ketchup/ajwar do posmarowania ciasta


Co i jak?

Oliwki, pomidory,pepperoni drobno posiekać. Fetę pokroić w drobną kostkę. Dodać rozmaryn i całość porządnie wymieszać.

Rozłożyć płat ciasta francuskiego, rozsmarować ketchup/ajwar i nałożyć równomiernie farsz. Zawijać, zaczynając od dłuższego boku. Pokroić na 2cm kawałki, układać na blaszce na płasko i piec 25 minut w 200 stopniach , piekarnik góra/dół

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz