Translate

sobota, 10 kwietnia 2021

Bajgle drożdżowe z sezamem

Blog obchodzi dziś swoje 8. urodziny.  Z tej okazji wrzucam przepis na pyszne domowe bajgle :)

Wyjdzie ok. 10 sztuk 

Polecam!



Co trzeba?

650 g mąki + 3 łyżki na zaczyn

25 g świeżych drożdży

2 łyżki cukru

250 ml letniej wody

100 ml mleka

1 jajko

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

+1 rozbełtane jajko i dużo sezamu


Co i jak?

Najpierw trzeba zrobić zaczyn: mieszamy drożdże, cukier,3 łyżki mąki i 50ml ciepłej wody, wymieszać, odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać: 650g mąki,jajko,pozostałą ilość ciepłej wody,mleko,sól i wyrabiać ciasto, dodając oliwę z oliwek. 

Gdy ciasto będzie wyrobione, odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. 

Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, chwilę zagniatać i ulepić 9-10 w miarę równych części. Z każdej części robimy jak najdłuższy wałek, zwijamy go na pół i formujemy warkocz, który na końcu zaciskamy, żeby powstał okrągły bajgiel.

Układać na blaszce i odłożyć na pół godziny do wyrośnięcia. 

W dużym szerokim garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i miodu, wkładać bajgle i gotować po 1 minucie z każdej strony. Odsączyć na ręczniku papierowym, potem przełożyć na blaszkę i każdą bułkę posmarować rozbełtanym jajkiem i obficie posypać sezamem. 

Piec w 200 stopniach 20-25 minut, do zezłocenia. Studzić na kratce. 

Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz