Translate

wtorek, 28 maja 2024

Ciasto bez pieczenia z kremem śmietankowo -serowo-malinowym

 Ciasto zrobiłam swojej Mamuśce z okazji jej święta, ale świetnie nada się na inne okoliczności!

Szybko się robi no i nie trzeba piekarnika!

Forma okrągła (tortownica) 22cm, wg mnie- lepsza o mniejszej średnicy, byle taką z odczepianym dnem.


Co trzeba?

Spód:

100 g masła

100 g biszkoptów (zwykłe, okrągłe)

60 g orzechów laskowych

Nadzienie:

200g ubitej śmietany 30 albo 36%

200 g serka "Mój ulubiony"

50 g cukru pudru

150-200 g malin

szczypta soli


Co i jak?

Spód:

Roztopić i przestudzić masło.

Biszkopty i orzechy zmielić za pomocą blendera.

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wylepić formę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, schłodzić w lodówce.

Nadzienie:

Ubitą śmietanę połączyć z serkiem i cukrem pudrem i solą. Maliny albo pokroić w mniejsze kawałki, albo zblendować, wmieszać do masy.

Masę przelać na biszkoptowy spód, wyrównać i schłodzić. 

Ozdobić po swojemu, u mnie maliny, borówki i płatki migdałowe.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz