Nie ma to jak klasyczne zapieksy wykonane samodzielnie w domu!
Robi się szybko, smakuje super!
Proporcje na 1,5 bułki paryskiej czyli 3 porcje, uważam , że połówką bułki da się najeść.
Co trzeba?
1,5 bułki paryskiej
500 g pieczarek
1 spora cebula
200 g gorgonzoli (najlepiej pikantnej)
sól, pieprz,oregano
masło do smażenia
tarty żółty ser (u mnie cheddar)
prażona cebulka
szczypiorek
ketchup/majonez/remolada/sos czosnkowy
Co i jak?
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekać, całość przełożyć na patelnię, na rozgrzane masło. Chwilę przesmażyć, dodać gorgonzolę i smażyć, aż całość się zredukuje.
Doprawić solą (z tym ostrożnie), pieprzem i oregano (dałam 1,5 łyżki). Wymieszać.
Bułkę paryską przekroić wzdłuż, nieco wydrążyć środek, nakładać masę pieczarkowo-cebulową, posypać startym serem, na blachę i do piekarnika , grzanie góra dół ,200 stopni, 7-8 minut. Wyciągnąć z piekarnika, polać sosami wg uznania, posypać cebulką i szczypiorkiem i wcinać.
Smacznego!
Brakuje mi tylko w przepisie jakiejś wędlinki wtedy było by idealnie. Może jakaś szyneczka z Zalasku?
OdpowiedzUsuńhttps://zpm-karol.pl/product/szynka-swojska-z-zalasku-500g/
Można oczywiście dodać szynkę, ja wege, więc pominęłam :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń