Jest to najlepszy przepis na babeczki, robię je na mące jasnej orkiszowej, która sprawdza się genialnie!
Szklanka ma u mnie 200 ml
Wyszło mi 15 sztuk
Co trzeba?
320 g mąki (u mnie jasna orkiszowa)
220 ml mleka
2 jajka
3/4 szklanki cukru + 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
150-200 g czekolady (mix, albo gorzka, mleczna, dowolnie)
Co i jak?
Do jednej miski wsypujemy suche składniki + posiekaną czekoladę. Mieszamy.
Do drugiej miski dodajemy składniki mokre, mieszamy.
Łączymy suche z mokrymi,
Foremkę do babeczek wyłożyć papilotkami i nakładać masę. Ja daję prawie do pełna, przez co ciastka prezentują się lepiej :)
Piec ok 25 minut w 180 stopniach (grzanie góra dół)
Idealne lekko ciepłe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz