Translate

poniedziałek, 24 lipca 2023

Niskowęglowodanowe ciasto marchewkowe z polewą śmietankową

 Jak szukasz fajnego ciacha z niskimi węglami- proszę bardzo!

Nie ma w nim ani białej mąki ani białego cukru.

Blaszka 20cm x 20cm


Co trzeba?

100 g mąki kokosowej

1 łyżka łupin babki jajowatej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

pół łyżeczki mielonego imbiru

pół łyżeczki mielonego cynamonu

70 g erytrolu

duża szczypta soli

kilka łyżek posiekanych orzechów włoskich/migdałów

2 nieduże marchewki

+ 3 jajka

60 ml oleju o neutralnym smaku

1 łyżeczka esencji waniliowej

krem:

150 g śmietankowego serka , np Philadephia

50 g miękkiego masła

1 łyżka erytrolu


Co i jak?

Składniki suche wymieszać w jednej misce. Składniki mokre wymieszać w drugiej misce. Zawartość obu misek wymieszać i dodać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach i 3/4  orzechów. 

Przełożyć do formy, docisnąć i piec w 180 stopniach 35-40 minut, aż się zarumieni. Odstawić do ostygnięcia.

Składniki na krem wymieszać i posmarować upieczone i ostygnięte ciasto. Posypać pozostałymi orzechami.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz