Translate

niedziela, 9 lipca 2023

Chleb z ziarnami i orzechami

 Co robi Magda w największe upały? Piecze chleb! I to nie byle jaki!

W necie chleb ten nazywają "zmieniającym życie" , lub "chlebem życia"

W każdym razie- chleb bez mąki, bez glutenu, bez jajów,bez cukru, no mega zdrowy!

Proporcje na małą,krótką keksówkę, o wymiarach dna 10cmx20cm

Polecam! Pyszna sprawa!


Co trzeba?

140 g nasion słonecznika

100 g siemienia lnianego +20 g zmielonego

80 g pestek dyni

70 g orzechów (u mnie włoskie i pistacje)

30 g nasion chia

20 g łupin babki jajowatej

1 łyżeczka soli (więcej niż płaska)

2 łyżki dowolnego tłuszczu (u mnie olej kokosowy)

375 ml gorącej wody (odczekałam 5 min od zagotowania)


Co i jak?


Po prostu. Wymieszać wszystkie składniki i do piekarnika na 170 stopni, piekłam 1h.

Odstawić do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy kroić.

Przechowywać zawinięty w bawełnianym ręczniku.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz