A właściwie "jednopatelniowe" danie, pyszne, sycące poleca się na obiad. Szybko się robi, brudzi się właściwie tylko patelnię.
Wędzona papryka idealnie się tu sprawdza, całość smakuje nawet mięsożercom :)
Daniem najedzą się 2-3 głodne brzuchy
Polecam!
Co trzeba?
180 g dowolnego makaronu (u mnie fusilli)
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
1 szklanka passaty pomidorowej
2 szklanki wody
145 g czerwonej/białej fasoli z puszki
170 g zielonego groszku z puszki
pół łyżeczki (solidnej) wędzonej papryki
1 łyżeczka rozmarynu (świeży lub suszony)
sól, pieprz
żółty ser (50-100g)
Co i jak?
Przygotować dużą patelnię.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju przez jakieś 2 minuty, delikatnie posolić, dodać rozmaryn i czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażyć, Dolać passatę i wodę, gdy całość się zagotuje wrzucić makaron i gotować pod przykryciem 10 min, po tym czasie dodać fasolę i groszek. Na koniec zetrzeć ser, wymieszać, doprawić papryką, solą i pieprzem wg uznania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz