Translate

środa, 8 marca 2023

Jednogarnkowy makaron z fasolą i groszkiem

 A właściwie "jednopatelniowe" danie, pyszne, sycące poleca się na obiad. Szybko się robi, brudzi się właściwie tylko patelnię.

Wędzona papryka idealnie się tu sprawdza, całość smakuje nawet mięsożercom :)

Daniem najedzą się 2-3 głodne brzuchy

Polecam!


Co trzeba?


180 g dowolnego makaronu (u mnie fusilli)

1 średnia cebula

2-3 ząbki czosnku

1 szklanka passaty pomidorowej

2 szklanki wody

145 g czerwonej/białej fasoli z puszki

170 g zielonego groszku z puszki

pół łyżeczki (solidnej) wędzonej papryki 

1 łyżeczka rozmarynu (świeży lub suszony)

sól, pieprz

żółty ser (50-100g)


Co i jak?

Przygotować dużą patelnię.

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju przez jakieś 2 minuty, delikatnie posolić, dodać rozmaryn i czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażyć, Dolać passatę i wodę, gdy całość się zagotuje wrzucić makaron i gotować pod przykryciem 10 min, po tym czasie dodać fasolę i groszek. Na koniec zetrzeć ser, wymieszać, doprawić papryką, solą i pieprzem wg uznania.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz