Translate

piątek, 28 października 2022

Semmelknödel - knedle z bułki

 Naszła mnie ochota, aby przypomnieć sobie czasy austriackie, gdzie pierwszy raz próbowałam tych knedli i przepadłam!

Wyczyn nie do końca mi się udał wizualnie, i jedna partia rozpaćkana, bo masa za rzadka i za długo gotowane,ale w smaku super!

Proporcje na 13 sztuk


Co trzeba?

4 kajzerki ze wczoraj

60 g szpinaku

1 jajko

pół szklanki mleka

1 cebula

2 ząbki czosnku

koperek

trochę bułki tartej, gdyby masa była rzadka

parmezan

sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Co i jak?

Kajzerkę pokroić w kostkę, zalać mlekiem i odstawić. Odsączyć.

Cebulę zeszklić na maśle, dodać szpinak, czosnek, przyprawy.

Dusić całość ok 5 min, po czym całą zawartość patelni dodać do namoczonej wcześniej bułki. Dodać pozostałe składniki i wyrobić masę, gdyby była zbyt rzadka, stopniowo dodawać bułkę tartą. Odstawić na 15 min.

W sporym garnku zagotować osoloną wodę, formować kulki i gotować 5-10 min na małym ogniu.

Podawać polane masłem i posypane parmezanem, lub z ulubionym sosem.

Smacznego!






1 komentarz: