Translate

sobota, 6 sierpnia 2022

Ucieraniec z mielonymi migdałami i słodkim twarogiem

 Ciacho przyczaiłam na instagramie na tureckiej rolce, dobrze że ktoś się zlitował i wrzucił nazwę ciasta po niemiecku, także sobie poradziłam i znalazłam to co chciałam.

Tortownica , średnica 22cm, ale można zrobić w mniejszej , wtedy ciasto będzie wyższe


Co trzeba?


175 g mąki tortowej

40 g zmielonych migdałów

2 jajka

90 g cukru

10 g cukru waniliowego

100 g oleju rzepakowego

65 ml mleka

1 porządna łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

masa twarogowa:

250 g tłustego twarogu

15 g mąki ziemniaczanej

1 jajko

25 g cukru pudru

10 g cukru waniliowego

pół łyżeczki ekstraktu z wanilii


Co i jak?


Jajka wraz z cukrami ubić na puszystą masę. 

Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlać olej.

Wymieszać mąkę, sól, z migdałami i proszkiem do pieczenia, dodać do masy, na koniec wlać mleko. 

Masę przełożyć do formy, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.

Składniki na masę twarogową zblendować na gładką masę, przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić kratkę na wierzchu ciasta.

Piec w 180 stopniach , pół godziny

Ostudzić , posypać cukrem pudrem i gotowe.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz