Ciacho przyczaiłam na instagramie na tureckiej rolce, dobrze że ktoś się zlitował i wrzucił nazwę ciasta po niemiecku, także sobie poradziłam i znalazłam to co chciałam.
Tortownica , średnica 22cm, ale można zrobić w mniejszej , wtedy ciasto będzie wyższe
Co trzeba?
175 g mąki tortowej
40 g zmielonych migdałów
2 jajka
90 g cukru
10 g cukru waniliowego
100 g oleju rzepakowego
65 ml mleka
1 porządna łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
masa twarogowa:
250 g tłustego twarogu
15 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
25 g cukru pudru
10 g cukru waniliowego
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Co i jak?
Jajka wraz z cukrami ubić na puszystą masę.
Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlać olej.
Wymieszać mąkę, sól, z migdałami i proszkiem do pieczenia, dodać do masy, na koniec wlać mleko.
Masę przełożyć do formy, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
Składniki na masę twarogową zblendować na gładką masę, przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić kratkę na wierzchu ciasta.
Piec w 180 stopniach , pół godziny
Ostudzić , posypać cukrem pudrem i gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz