Translate

środa, 12 maja 2021

Szarlotka a'la apple pie

Pyszna szarloteczka w stylu amerykańskim z charakterystyczną kratką :)
Można użyć tylko krupczatki, albo jak ja- z dodatkiem zwykłej pszennej mąki.
Tortownica średnica 22cm i idealnie wystarcza ciasta.


Co trzeba?
Ciasto:
300 g krupczatki
100 g mąki pszennej
200g masła/margaryny
80 g cukru pudru
4 żółtka
szczypta soli

Nadzienie:
5-6 dużych jabłek, kwaśnych i twardych
sok z połowy cytryny
50 g mąki ziemniaczanej
40 g cukru pudru

Co i jak?
Ciasto:
Do dużej miski wsypać mąkę, pokrojone w kawałki zimne masło i cukier puder, delikatnie wymieszać, aż składniki się lekko połączą, dopiero wtedy dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na 3 równe części.
1. część będzie kratką na wierzch.
Na deskę do krojenia położyć spód tortownicy, wyłożyć go kawałkiem folii spożywczej, nałożyć obręcz i równomiernie rozłożyć ciasto. Ściągnąć obręcz i radełkiem pokroić w paski. Zsunąć z deski, coby uwolnić spód. Schłodzić.
2 część: będzie spodem i rantem. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia , założyć obręcz i wyłożyć równomiernie spód i boki ciastem. Ciasto jest mega plastyczne, więc dobrze się rozprowadza, najlepiej zrobić to dużą i małą łyżką.
Nakłuć widelcem spód , schłodzić ok 1h i piec ok 15 minut w 180 stopniach góra dół.
Nadzienie:
Jabłka umyć, obrać , wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i gotować w dużym garnku, z dodatkiem mąki ziemniaczanej, soku z cytryny i cukru pudru. Całość wymieszać i gotować kilka minut.
Na podpieczony spód szarlotki wyłożyć przestudzone jabłka. 
Schłodzone paski ciasta układać na jabłkach (co drugi pasek), wtedy wyjdzie to fajnie.
Piec 50 minut w 180 stopniach. Studzić przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika, można posypać cukrem pudrem. 
Smacznego!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz