Translate

poniedziałek, 31 maja 2021

Sałatka z zielonych szparagów i truskawek

 Kto by pomyślał, że duet szparagi - truskawki będzie aż taki dobry :)

Niby nic, a człowiek najedzony.

Korzystajcie z sezonówek, tak szybko przemijają :)


Co trzeba?

500 g zielonych szparagów =1 pęczek

150 g truskawek

50 g dowolnej sałaty/mixu sałat (u mnie z rukolą)

garść orzechów włoskich

sos:

1 łyżka cukru

3 łyżki wody

3 łyżki octu winnego białego

1 łyżka oliwy z oliwek

sól, pieprz


Co i jak?

Szparagi umyć, odciąć końcówki, gotować w wodzie z 1 łyżeczką soli, cukru i odrobiną masła 4 minuty. Odsączyć. Pokroić na mniejsze kawałki.

Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w ćwiartki.

Wymieszać z sałatą. 

Sos:

Na suchej patelni skarmelizować cukier, dodać wodę i ocet, mieszać, bo na początku zrobi się skorupa, doprawić solą i pieprzem, chwilę pogotować,dolać olej i dorzucić orzechy, wymieszać, polać sałatę,

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz