Ten,kto całe życie działa na budyniu z torebki, będzie w szoku próbując prawdziwy budyń na żółtkach z dodatkiem prawdziwej wanilii. (aktualnie w Lidlu 2 szt za 15zł)
Budyń mało reprezantacyjny, ale smak wynagradza wszystko! :)
Proporcje na 1 porcję
Co trzeba?
2 żółtka
250 ml mleka u mnie 3,8%
15 g (1 łyżka) skrobii ziemniaczanej
10 g (1 łyżeczka) cukru
pół laski wanilii (ziarenka!)
1 łyżeczka masła
szczypta soli
Co i jak?
W misce połączyć żółtka, skrobię, cukier, sól i wanilię i chlust mleka.
W rondelku podgrzać pozostałe mleko wraz z pustą laską wanilii, która wyciągamy i wlewamy mleko do masy żółtkowej i mieszamy.
Ponownie całość do gara i mieszamy, aż całość zgęstnieje. Na koniec wmieszać masło, wyjdzie bardziej kremowo!
Podawać od razu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz