Sałatka jest mega pożywna i pyszna!
Wyjdzie duża micha, 4 porcje napewno
Polecam albo zjeść od razu całość, albo zrobić mniej. Na drugi dzień sałata już jest zwiędnięta.
Co trzeba?
1 mniejszy batat (u mnie waga po obraniu 305g)
200 g ugotowanej ciecierzycy
przyprawy do w/w
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka tymianku
duża szczypta mielonego chilli
sól do smaku (ok 1 łyżeczka jest ok)
1 papryka czerwona
1 sałata rzymska
1 mała czerwona cebula
200g prawdziwej fety
sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy pomarańczy
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka miodu
szczypta chilli,sól
Co i jak?
Batata obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do miski, ciecierzycę przepłukać, osuszyć dolożyć do batata. Dodać przyprawy wymieszać, przełożyć na blachę i piec w 200 stopniach, 20-25 minut. W połowie czasu pieczenia warto przemieszać całość. Ostudzić.
Sałatę umyć i poszatkować, Paprykę,fetę i cebulę pokroić w kostkę,
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce. Składniki na sos połączyć i polać sałatkę. Gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz