Translate

środa, 28 sierpnia 2024

Surówka z czerwonej kapusty w sosie czosnkowym

 Zdecydowanie mój faworyt! Jak nie do obiadu to jako farsz do pity, kebsa czy tortilli

Pycha!

Robiłam z 1/4 główki kapusty.

Czosnkowy smak można sobie regulować, ja dałam 2 spore ząbki


Co trzeba?

1/4 główki kapusty czerwonej

200 g śmietany 18%

3-4 kopiaste łyżki majonezu

sól, pieprz

2 większe ząbki czosnku


Co i jak?

Kapustę umyć i poszatkować (na większe czy mniejsze kawałki to już Twój wybór).

Posypać solą, wymieszać i odstawić, żeby kapusta nieco zmiękła.

W dużej miseczce wymieszać składniki na sos (oprócz wcześniej użytej soli)

Połączyć kapustę z sosem i odstawić do lodówki na około godzinę.

Gotowe.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz