Dziś światowy dzień sernika! Upiecz ten chałowowy, taki nie za słodki, taki w sam raz!
Polecam!
Co trzeba?
spód:
150 g kakaowych herbatników
70 g masła
masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
125 g cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
150 ml śmietanki 30%
250 g dobrej jakości chałwy waniliowej
szczypta soli
polewa:
100 g chałwy waniliowej
50 ml śmietanki 30%
Co i jak?
Spód:
Herbatniki zmielić na piasek, dodać rozpuszczone masło, wymieszać, przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki.
Masa serowa:
Do misy miksera dać twaróg, cukier i mąkę ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach około 2 minut. Dodawać po jednym jajku wciąż miksować.
W małym rondelku podgrzewać śmietankę i pokruszoną chałwę, mieszać, aż powstanie gładka masa. Przełożyć do misy z pozostałymi składnikami. Przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.
Do piekarnika włożyć małe naczynie żaroodporne napełnione wodą.
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni i piec około 60 minut.
Od razu wyciągnąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia, dopiero wtedy można kroić.
Składniki na polewę podgrzać, wymieszać i polać wierzch sernika. Można dodatkowo pokruszyć chałwą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz