Translate

wtorek, 30 lipca 2024

Sernik chałwowy

 Dziś światowy dzień sernika! Upiecz ten chałowowy, taki nie za słodki, taki w sam raz!

Polecam!


Co trzeba?

spód:

150 g kakaowych herbatników

70 g masła

masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego

125 g cukru

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

4 jajka

150 ml śmietanki 30%

250 g dobrej jakości chałwy waniliowej

szczypta soli

polewa:

100 g chałwy waniliowej

50 ml śmietanki 30%


Co i jak?

Spód:

Herbatniki zmielić na piasek, dodać rozpuszczone masło, wymieszać, przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki.

Masa serowa:

Do misy miksera dać twaróg, cukier i mąkę ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach około 2 minut. Dodawać po jednym jajku wciąż miksować.

W małym rondelku podgrzewać śmietankę i pokruszoną chałwę, mieszać, aż powstanie gładka masa. Przełożyć do misy z pozostałymi składnikami. Przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.

Do piekarnika włożyć małe naczynie żaroodporne napełnione wodą.

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni i piec około 60 minut.

Od razu wyciągnąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia, dopiero wtedy można kroić.

Składniki na polewę podgrzać, wymieszać i polać wierzch sernika. Można dodatkowo pokruszyć chałwą.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz