Ciacho zebrało dużo pozytywnych recenzji, więc musi znaleźć się także tu :)
Słodkie, ale nie przesłodzone, mięciutkie, pyszne! Szybko się robi.
Kajmak miałam gotowy z firmy Delecta, polecam ze względu na skład.
Zrób,Goście będą zachwyceni! :)
Blaszka 20cmx20cm
Co trzeba?
500 ml śmietany 30%
250 g mascarpone
200 g kajmaku z puszki
150 g chałwy waniliowej
1 albo 2 paczki śmietan fixu
szczypta soli
+ ok. 250g herbatników
prażone płatki migdałowe
Co i jak?
Schłodzoną śmietanę ubijamy wraz z mascarpone na sztywno, wmieszać kajmak , na koniec wkruszyć chałwę.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na to idzie warstwa herbatników, (mi na jeden rząd wychodziło 12 szt ), na warstwę ciastek wykładać masę śmietanową, czynność powtarzać do wyczerpania składników. Na ostatnią warstwę wysypać prażone migdały.
Ciasto potrzebuje min 12 godzin w lodówce zanim zaczniesz kroić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz