Translate

wtorek, 6 lutego 2024

Chałwowiec bez pieczenia

 Ciacho zebrało dużo pozytywnych recenzji, więc musi znaleźć się także tu :)

Słodkie, ale nie przesłodzone, mięciutkie, pyszne! Szybko się robi.

Kajmak miałam gotowy z firmy Delecta, polecam ze względu na skład.

Zrób,Goście będą zachwyceni! :)

Blaszka 20cmx20cm


Co trzeba?

500 ml śmietany 30%

250 g mascarpone

200 g kajmaku z puszki

150 g chałwy waniliowej

1 albo 2 paczki śmietan fixu

szczypta soli

+ ok. 250g herbatników

prażone płatki migdałowe


Co i jak?


Schłodzoną śmietanę ubijamy wraz z mascarpone na sztywno, wmieszać kajmak , na koniec wkruszyć chałwę.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na to idzie warstwa herbatników, (mi na jeden rząd wychodziło 12 szt ), na warstwę ciastek wykładać masę śmietanową, czynność powtarzać do wyczerpania składników. Na ostatnią warstwę wysypać prażone migdały.

Ciasto potrzebuje min 12 godzin w lodówce zanim zaczniesz kroić.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz