Uwielbiam domowej roboty sok z aronii!
Pyszny, zdrowy, pełen witamin i składników mineralnych, ja rozcieńczam z wodą gazowaną albo dodaję do herbaty.
Robiłam z 3 kg owoców, wyjdzie sporo słoiczków :)
Na każdy kg owoców daję 300 g cukru, wg mnie idealna ilość.
PS. Aronię warto na kilka dni zamrozić, odda wtedy więcej soku.
Co trzeba?
3 kg aronii
900 g cukru
Co i jak?
Na spód sokownika wlać wodę, tak do 3/4 wysokości.
Na samą górę dajemy owoce, mogą być zamrożone.
Gotować, aż owoce się rozgotują, przelać sok do innego dużego garnka, po czym dodać cukier, chwilę pogotować i gotowe.
Gorący sok przelewamy do słoików i odwracamy do góry nogami, nie trzeba pasteryzować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz