Aromat i smak wędzonych kości robi tu całą robotę, przepyszna, treściwa zupa poleca się!
Co trzeba?
500 g wędzonych kości lub żeberek wieprzowych
3 ziemniaki
1 pietruszka
1 marchewka
pół selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 L wody
100 g kaszy jęczmiennej
sól, pieprz
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
natka pietruszki
Co i jak?
Mięso umyć, przełożyć do dużego garnka, zalać wodą, posolić (1 łyżeczka), dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Mięso i przyprawy wyjąć.
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, pozostałe warzywa oprócz ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie wszystko przesmażyć przez kilka minut na łyżce masła. Wrzucić do wywaru.
Kaszę przepłukać na sitku, dołożyć do garnka. Gotować 10 minut.
Ziemniaki pokroić w kostkę i dorzucić do garnka. Gotować , aż będą miękkie, u mnie 10 minut.
Zupę doprawić do smaku, natkę posiekać, wrzucić do całości.
Można zahartować śmietaną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz