Translate

wtorek, 3 stycznia 2023

Krupnik na wędzonce z kaszą jęczmienną

 Aromat i smak wędzonych kości robi tu całą robotę, przepyszna, treściwa zupa poleca się!


Co trzeba?

500 g wędzonych kości lub żeberek wieprzowych

3 ziemniaki

1 pietruszka

1 marchewka

pół selera

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 L wody

100 g kaszy jęczmiennej

sól, pieprz

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

natka pietruszki


Co i jak?

Mięso umyć, przełożyć do dużego garnka, zalać wodą, posolić (1 łyżeczka), dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Mięso i przyprawy wyjąć.

Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, pozostałe warzywa oprócz ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie wszystko przesmażyć przez kilka minut na łyżce masła. Wrzucić do wywaru.

Kaszę przepłukać na sitku, dołożyć do garnka. Gotować 10 minut.

Ziemniaki pokroić w kostkę i dorzucić do garnka. Gotować , aż będą miękkie, u mnie 10 minut.

Zupę doprawić do smaku, natkę posiekać, wrzucić do całości.

Można zahartować śmietaną.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz