Translate

niedziela, 19 czerwca 2022

Domowa mleczna czekolada z pistacjami

 Postanowiłam zacząć robić czekoladę w domu, kupiłam prawdziwe nierafinowane masło kakaowe, specjalną foremkę i się zaczęło.

Pyszna sprawa + wiesz , co masz w środku.

Pistacje, które ja użyłam ,można oczywiście podmienić na inne ulubione dodatki.

Czekoladę trzeba przechowywać w lodówce, bo się topi, nie wiem czy jest to kwestia upałów czy za krótko schłodzona. 

Proporcje na 2 tabliczki 6x4


Co trzeba?

15 g prawdziwego kakao

50 g masła kakaowego

45 g cukru pudru

50 g mleka w proszku

garść ulubionych orzechów/bakalii

szczypta soli


Co i jak?

Masło kakaowe rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym dorzucić pozostałe składniki, wymieszać, wlać do foremki, posypać orzechami i do lodówki na 2h

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz