Translate

piątek, 5 marca 2021

Pieczona tortilla z soczewicą i warzywami

 Przepis z Noizz z moimi zmianami, bo oni bywają nieprecyzyjni w tych przepisach.

Pyszne pieczone tortille z bogatym nadzieniem warzywnym a do tego pikantna marmolada morelowa. No pycha! Wegetarianie będą zadowoleni ;)


Co trzeba?

5 placków tortilli

pół szklanki ugotowanej soczewicy

1 czerwona cebula

1 marchewka

1 jabłko

1 łyżeczka soli, pieprzu i suszonego tymianku

100 ml śmietany kwaśnej 18%

100 g tartej mozzarelli

1 jajko

sezam i/lub czarnuszka

+

4 łyżki marmolady morelowej

łyżka masła

duuuuża szczypta chilli mielonego


Co i jak?

Soczewicę ugotować wg instrukcji.

Na dużej patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać startą marchewkę i starte jabłko, następnie dodać ugotowaną soczewicę, przyprawy, śmietanę i ser, całość porządnie wymieszać.

Na każdy placek tortilli nakładać farsz, zawinąć i przekroić na pół.

Układać na blaszce, każdą sztukę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. 

Piec 15-20 minut w 200 stopniach do zezłocenia.

Marmoladę wraz z masłem i chilli gotować 5 minut.

Smacznego!




1 komentarz:

  1. Super post! :-)

    Zapraszam na mojego bloga oraz Instagrama
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    OdpowiedzUsuń