Translate

niedziela, 17 czerwca 2018

Bulion 100% warzywny

Dobry, domowy bulion to podstawa każdej szanującej się zupki. 
Przepis sprawdzony, posmakował i tak go używam. Najczęściej robię na nim pomidorówkę.
Polecam wegetarianom :)


Co trzeba?


Tacka włoszczyzny
2,5 litra przefiltrowanej wody
1 duża cebula
3-4 liście laurowe
4 ziela angielskie
5-6 ziarenek czarnego pieprzu
1 pokaźna łyżeczka soli
szczypta kurkumy


Co i jak?

Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na patelni, do zrumienienia.
Pozostałe warzywa obrać,przepłukać, przełożyć do sporego garnka.
Zalać wodą, zagotować,dodać przyprawy.
Gotować na małym ogniu 1,5 h, aż warzywa zmiękną.
Odcedzić i gotowe.
Bulion można wykorzystać od razu, albo przechowywać w lodówce ok 2 tygodni.
Smacznego!










3 komentarze: