Ach, co to była za zapiekanka! Pyszna i sycąca!
Iście włoskie klimaty i zapachy rozniosły się po domu :)
Można zapiekać dłużej, ale ja nie lubię takiej skorupy, wolę jak ser się ciągnie :)
Polecam!
Co trzeba?
1 mieszanka włoska (450 g)
1 opakowanie gnocchi (600 g)
1 puszka pomidorów
2 opakowania mozzarelli (2x 125 g)
2 łyżki pesto
2-3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie (jeśli nie ma w mrożonce)
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
Co i jak?
Gnocchi przyrządzić wg. instrukcji na opakowaniu, odcedzić, ostudzić.
Na dużej patelni rozpuszczamy tłuszcz, wrzucamy posiekany czosnek, warzywa i smażymy
około 10 minut. Następnie dodajemy pomidory i przyprawy (jeśli macie w mrożonce), jeśli nie- dodajecie extra zioła prowansalskie- duuużo + sól, pieprz do smaku.
Smażyć całość kolejne 10 minut, aż sosik pomidorowy zgęstnieje.
Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego/do zapiekania wrzucić warzywa. Pesto wymieszać z kluskami. Całość wymieszać.
Na wierzch ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Zapiekać 15-20 minut.
Smacznego!
Wygląda przepyszne, ale mam lenia - najlepiej jakby mi ktoś takie przyrządził ;D
OdpowiedzUsuńhttp://anettexstuff.blogspot.com/
Cześć!:)
OdpowiedzUsuńChciałabym poinformować Cię, że zostałaś nominowana przeze mnie do zabawy 7 faktów o mnie !:) Więcej informacji u mnie !:) Jeżeli tylko będziesz miała ochotę to zachęcam do wzięcia udziału w niej, zasady również znajdziesz u mnie na blogu :) Link do notki :
http://anettexstuff.blogspot.com/2014/09/7-faktow-o-mnie.html
wygląda smakowicie ,ale chyba moje lenistwo nie pozwoli mi na przygotowanie takiego cuda:P
OdpowiedzUsuńMoże obserwacja za obserwację ? ;) Jesli jesteś chętna i zaobserwujesz poinformuj mnie w komentarzu u mnie a szybciutko się odwdzięczę!:* ps.sprawdzam listę obserwujących ;)
Serdecznie zapraszam
http://aaangelllaaa.blogspot.com
wow 1 wyglada smakowicie!
OdpowiedzUsuń