Translate

czwartek, 7 listopada 2013

Obiadowa surówka

Warzywa może i znane, ale ta zalewa! Cud, miód!
Proporcje podane na 2 kg , można oczywiście modyfikować.
Suróweczka wytrzymuje 3 dni, choć ja nie będę mieć jak tego sprawdzić :)


Co trzeba?
2 kg białej kapusty
3 cebule
3 marchewki
2 papryki czerwone

Zalewa:
1 szklanka oleju
0,5 szklanki octu 
3 łyżki musztardy stołowej
2 łyżki soli
3/4 szklanki cukru

Co i jak?

Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę pokroić w paski.
Składniki na zalewę zagotować, nieco przestudzić i polać warzywa.
Dokładnie wymieszać, odstawić na godzinkę, aby się wszystko ładnie przegryzło.
Nie trzeba żadnych dodatkowych przypraw (sól/pieprz).
Smacznego!





10 komentarzy:

  1. Uwielbiam taką surówkę. Pyszne zdrowa i domowa

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,
    czy tą surówkę można zagotować w słoikach na zimę ?.
    Pozdrawiam, Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, bo u mnie na bieżąco zjadana :)

      Usuń
  3. Dla mojej trzyosobowej rodziny to trochę za duża proporcja, ale mogę ją zmniejszyć :).
    Dziękuję za szybką odpowiedź, Jola

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię ta surówkę tylko bez musztardy. Może w słoikach wytrzymać nawet 2 tygodnie bez pasteryzacji. Jarzyny Zalewam zalewą bez oleju. Trzymam kilka godzin. Lekko odciskamy wlewam olej mieszam i w sloje. Musztardę lub majonez św. Mieszanka majonez z musztardą dodaje na bieżąco można bez tych dodatków. KTO LUBI DODAJE DO JARZYN GLOWKE CZOOSNKU POSIEKANEGO

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja teściowa robi taką, ale zamiast cebuli daje por i nie dodaje papryki. Reszta jak w przepisie. Jest hitem wszystkich spotkań grillowych i obiadowych zjazdów rodzinnych :-D

    OdpowiedzUsuń
  6. no cóż papryki nie mam za to dołożę zielonego ogórka ,co tam....oOkrasa łamie przepisy ,to ja też spróbuję:):)

    OdpowiedzUsuń