Translate

wtorek, 26 listopada 2013

Irlandzkie pralinki świąteczne

Tytuł zostawiam oryginalny, jaki znalazłam w gazecie razem z przepisem.
Pyszne, rozpływające się w ustach pralinki (a może trufle?) z delikatnym posmakiem likieru Bayleis.
Z podanych proporcji wyszły mi 24 kuleczki.


Co trzeba?

100 g biszkoptów
80 g masła
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
4 łyżki likieru Bayleis
25 g płatków migdałowych
cukier puder i kakao do obtaczania


Co i jak?

W misce pokruszyć biszkopty (im drobniej, tym lepiej).
Dodać pokrojone w kawałki masło, startą czekoladę, łyżkę kakao, likier i posiekane płatki migdałowe. Całość zagnieść, aż zrobi się jednolita kula.
Odstawić na pół godziny do lodówki, po czym odrywać po kawałeczku, formować kuleczki, obtaczać raz w cukrze pudrze, raz w kakao.
Smacznego!





3 komentarze: