Translate

środa, 8 kwietnia 2020

Tradycyjny sernik na herbatnikowym spodzie- najlepszy

Wreszcie znalazłam przepis na najlepszy pod słońcem sernik. (Dr Oetker)
Jest po prostu idealny, taki jaki lubię najbardziej.
Szybko się go robi, wychodzi puszysty i delikatny.
Użyłam sera z Piątnicy z dodatkiem masła.
Polecam gorąco!
Forma okrągła 23cm średnicy

Co trzeba?

Spód:
250 g herbatników
100 g masła

Masa:
1 kg sera twarogowego tłustego
5 jaj
170-180 g cukru pudru
1 opakowanie Sernixa od Dr Oetkera
3 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego lub cytrynowego

Co i jak?

Spód:

Herbatniki zmielić, dodać roztopione, ostudzone masło. 
Wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić.

Masa:

Oddzielić białka do żółtek. Białka ubić na sztywno. 
W drugiej misce ubić pozostałe składniki. Do masy serowej wmieszać ubite białka.
Masę przełożyć na herbatnikowy spód. Wyrównać. Piec w 170 stopniach 70 minut.
Studzić w uchylonym piekarniku.
Smacznego!




1 komentarz: