Translate

wtorek, 29 kwietnia 2014

Kokosanki

Pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam nic co miało w składzie kokos...
Ciasteczka są umiarkowanie słodkie i mocno kokosowe.
Na zewnątrz chrupiące, w środku mięciutkie.
Nie wymagają długiego przygotowania.
Idealne do herbatki.
Proporcje na 30 sztuk.

Co trzeba?

200 g wiórków kokosowych
60 g masła
80 g cukru
2 białka + szczypta soli
3 łyżki mleka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Co i jak?

Masło roztopić w rondlu, dodać cukier, wymieszać aż się rozpuści. Dodać mleko, wymieszać. Zdjąć z palnika.
Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.
W osobnym naczyniu ubić sztywną pianę z dwóch białek, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Stopniowo połączyć ze sobą masę kokosową i białka.
Dokładnie wymieszać, nakładać po łyżeczce masy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni, 10 min (aż ciasteczka się ładnie zarumienią).
Smacznego!




poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Deser / mus z kiwi, malinami, serkiem homogenizowanym

Koniecznie muszę zaopatrzyć się w wysokie szklanki do deserów...
W tych niskich guzik widać, nie umniejsza to oczywiście walorów smakowych ;)
Proporcje na 4 szklanki

Co trzeba?

4 sztuki kiwi
400 g malin
400 g serka homogenizowanego waniliowego
1 opakowanie galaretki (u mnie Pinacolada)
cukier puder do smaku

Co i jak?

Owoce zmiksować, dosłodzić do smaku.
Galaretkę przyrządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Osudzić.
Nakładać warstwy. Od spodu: galaretka-> mus malinowy-> serek homogenizowany-> mus z kiwi-> posypka (opcjonalnie)
Smacznego!