Translate

wtorek, 30 kwietnia 2013

Pieguski z czekoladą i orzechami



Pyszne i szybko robiące się ciasteczka z czekoladą i orzechami.
 Mnie wyszło 15 sztuk.



Co trzeba? 

200 g mąki
130g masła
100 g cukru
1 kopiasta łyżka kakao
1 jajko
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Pół tabliczki czekolady
orzechy (do wyboru, do koloru) 

Co i jak? 

W rondelku rozpuścić masło. Ostudzone przelać do miski, dodać mąkę, proszek do pieczenia, jajco, cukier i kakao. Zagnieść ciasto. Formować kulki, następnie je spłaszczać. Posiekane orzechy i czekoladę wtykać w ciasteczka. Piec w 180 stopniach około 20 minut.
Ciastka robią się kruche po ostudzeniu :)
Smacznego!



niedziela, 28 kwietnia 2013

Kolorowa sałatka makaronowa



Pyszna imprezowa sałatka. Moje kubki smakowe stwierdziły, że to najlepsze połączenie składników, jakże im nie wierzyć :)

Co trzeba?

160 g makaronu małe kolanka
1 papryka czerwona
puszka kukurydzy
3 parówki
puszka czerwonej fasoli w zalewie
4 jajka ugotowane na twardo
zielony ogórek
majonez
musztarda
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki

Co i jak?

Warzywka z puszek odcedzić, wrzucić do dużej miski. Makaron ugotować, resztę składników pokroić w kostkę. Dodać musztardę i majonez, doprawić solą i pieprzem.
Posypać zieleniną.
Smacznego!




sobota, 27 kwietnia 2013

Pieczone pierożki ze szpinakiem i serem



Absolutnie wypasiony pomysł na obiad!
Pyszne, chrupiące ciasto plus bogate szpinakowo- serowe wnętrze.
Polecam z jakimś sosikiem.


Co trzeba?

na ciasto:
1,5 szklanki mąki
1 jajko
1/3 szklanki ciepłej wody

Co i jak?

Do miski wsypać mąkę, wbić jajco, rozmieszać, dolewać powoli wodę, wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 30 min




Co trzeba?

Farsz/nadzienie

opakowanie mrożonego szpinaku lub świeży (ok 500g)
80 g fety 
Pół opakowania mozzarelli
3-4 ząbki czosnku (ilość wedle tolerancji, można zwiększyć lub zmniejszyć)
pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
1 łyżka tłuszczu do smażenia
1 rozbełtane jajko
kminek

Co i jak?

Szpinak nieco rozmrozić, na patelni rozpuścić łyżkę tłuszczu ( u mnie masło klarowane), podsmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać szpinak, dusić całość jakieś 5 minut.
Odsączamy całość, ostudzamy. Dodajemy pół łyżeczki gałki muszkatołowej, fetę pokruszoną , doprawiamy solą i pieprzem, (soli osobiście nie polecam, bo feta jest już słona).
Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy cienko ciasto, wycinamy kółka, ja użyłam foremki do pierogów- najłatwiej. 
Nakładać farsz, zlepiać.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać pierożki, posmarować z jednej strony rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem.
POLECAM delikatnie nakłuć pierożki, bo niestety farsz lubi sobie wypłynąć
Piec w 180 stopniach na złoto.
Smacznego!






piątek, 26 kwietnia 2013

Ciasteczka z ciasta francuskiego z czekoladą



Banalny i szybki sposób na coś słodkiego.
Zamiast czekolady można dodać jabłka oprószone cynamonem.



Co trzeba?
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 rozbełtane jajco
1 tabliczka czekolady (biała/mleczna/gorzka)

Co i jak?

Rozłożyć ciasto francuskie, pokroić je w kwadraciki, na każdy kwadracik kładziemy pół kostki czekolady, czy kawałeczek jabłka), składamy, smarujemy jajcem, kładziemy na blaszkę i do piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż się zarumienią.

Smacznego!



czwartek, 25 kwietnia 2013

Racuchy jabłkowo- bananowe

Idealny pomysł na słodki obiad :)

Co trzeba?

2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
2 banany, 1 małe jabłko

Co i jak?

Do miski wbić jajka, wsypać cukier wanilinowy, szczyptę soli i ubić mikserem.
Następnie wlać mleko, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko razem zmiksować. Banany obrać i pokroić na cienkie talarki albo w małą kostkę, to samo z jabłkiem.
Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!





środa, 24 kwietnia 2013

Pralinki Raffaello


Coś dla prawdziwych łasuchów :)
Niemiłosiernie słodkie kuleczki.


Co trzeba?

200g białej czekolady
200g wiórków kokosowych
50g masła
1 szklanka śmietany słodkiej 30%
łyżka rumu lub kilka kropli aromatu rumowego
garść migdałów łuskanych

Co i jak?

Czekoladę pokruszyć na małe kawałeczki.
Śmietanę wymieszać z 100g wiórków kokosowych. Odłożyć na 15 minut
Śmietanę z kokosem podgrzewać na małym ogniu około 10 minut (nie doprowadzając do wrzenia). Po 5 minutach dorzucić czekoladę i mieszać, aż się rozpuści.
Pozostawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć mikserem. Dodać ostudzoną masę i rum.
Wstawić do zamrażalnika, aby masa stwardniała.
Na talerzyk wsypać 100g wiórków.
Formować z masy kuleczki. Wtykać w środek po jednym migdale. Kulki obtaczać w kokosie.
Gotowe pralinki schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.












wtorek, 23 kwietnia 2013

Drożdżowe rogaliki

Tradycyjne, wszystkim znane.
Po prostu idealne.
Najlepsze z powidłami śliwkowymi, a także z musem jabłkowym lub nutellą
Podwójna porcja na 64 sztuki.

Co trzeba?

1 kg mąki
4 jajka
2 kostki masła
4 łyżki cukru
8 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany 18%
14 dag drożdży

Co i jak?

W dużej misce połączyć ze sobą  mąkę, masło i jajka.
W innym naczyniu drożdże, śmietanę i cukier wymieszać na gładką masę.
Całość połączyć, wyrabiać gładkie elastyczne ciasto.
Włożyć do torebki foliowej i schładzać 1 godzinę w zamrażarce.
Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części. Po kolei każdą z tych części cienko rozwałkować,na kształt koła. Wykrawać po 8 trójkątów.
Na środek każdego trójkąta nakładać powidła czy inne nadzienie, zawijać, zaczynając od szerszego końca. Porządnie zlepić.
Układać na posmarowanej tłuszczem blaszce.
Piec na złoto w piekarniku z termoobiegiem około 20 minut w temperaturze 150'
Smacznego!










poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Cynamonki



Pyszne cynamonowe ciastka.
Z podanej porcji wychodzi około 20 sztuk.


Co trzeba? (na ciasto)

1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
3/4 kostki miękkiego masła
2 łyżeczki cukru wanilinowego
0,5 łyżeczki soli (duża szczypta)
poza tym:
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu, ja dałam 3 :)
1 białko
1 łyżka wody


Co i jak?

Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sól, cukier wanilinowy, masło i zagnieść ciasto. Schować na pół godziny do lodówki.
1 białko wymieszać z łyżką wody.
Cukier połączyć z cynamonem.
Przygotować prostokątny kawałek papieru do pieczenia, podsypać mąką, rozłożyć ciasto, również posypać mąką, cienko rozwałkować na wymiary tegoż kawałka papieru do pieczenia (30x25cm).
Zasadniczo chodzi o to, by rozwałkowane ciasto było najbliższe kształtowi prostokąta, będzie się lepiej zawijać :)
Rozwałkowane ciasto posmarować białkiem z wodą, następnie posypać obficie cukrem z cynamonem.
Zawinąć, zaczynając od szerszego boku (brzegu) i schować ciasto zawinięte w folię do zamrażarki na kolejne pół godziny. Zdjąć folię, ciasto pokroić na 1,5 cm kawałki, układać na blaszce, pokrytej papierem do pieczenia, polecam również wysmarować powierzchnię, gdzie kładziecie ciasteczka, by nie przywarły.
Piec w 170' (bez termoobiegu) 15 min, aż będą złote
Smacznego :)



niedziela, 21 kwietnia 2013

Warzywa w cieście francuskim

Danie, które odkryłam, pracując w Austrii.
Proste, szybkie i PYSZNE!



Co trzeba? (na podwójną porcję)


2 opakowania ciasta francuskiego 
2 opakowania warzyw mrożonych (polecam te z Lidla albo Aldiego- nazywają się warzywka w maśle, ale oczywiście mogą być inne mieszanki)
1 rozbełtane jajko
pół szklanki mleka albo wody
tarty żółty ser
+opcjonalnie kurczak (przyprawiony i obsmażony)


Co i jak?

Mrożonki wrzucamy do garnka, dodajemy przyprawy (jeśli ich nie ma w składzie!), dodajemy pół szklanki mleka/wody i dusimy do miękkości.
Ciasto otwieramy, rozkładamy. PRZESTUDZONE warzywka układamy na cieście, nie za grubo, bo będzie problem z zawijaniem, a podczas pieczenia wam wszystko wypłynie i klops.
Posypujemy żółtym serem (kwintesencja smaku w całości...), zawijamy, wierzch smarujemy rozbełtanym jajcem i wstawiamy do piekarnika o temp 180', aż do zarumienienia ciasta. 
Do dania idealnie pasuje sosik czosnkowo- koperkowy :)

1 duży kubek jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
suszony koperek i czosnek granulowany (jak macie świeże, tym lepiej)
sól, pieprz do smaku
łyżeczka cukru


Smacznego! :)




piątek, 19 kwietnia 2013

Calzone

Włoskie pyszności !



Co trzeba? na 3 duże pierogi (ciasto)

400 g mąki
60 g miękkiego masła
1 łyżka cukru
1 żółtko
200 ml mleka
30 g drożdży
1 płaska łyżeczka soli
3 łyżki oliwy+ 1 łyżka mąki

co i jak z tym ciastem?

Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą i cukrem, dodać miękkie masło, żóltko. Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, dodać 3 łyżki oliwy+1 łyżkę mąki, tak przygotowaną miskturę dodać do reszty składników. Odstawić na jakąś godzinkę do wyrośnięcia.


Farsz (co trzeba?)

2 pomidory
10 dużych pieczarek
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego albo 2 łyżki ketchupu
oliwki ok 10 sztuk
opakowanie sera mozzarella
100 g żółtego sera
tłuszcz do smażenia tegoż farszu
bazylia do smaku


Farsz co i jak?

Na patelni rozgrzać tłuszcz, cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Pieczarki pokroić w nie za małą kostkę, dorzucić do cebuli, potem to samo z pomidorami i oliwkami- pokroić, dorzucić do reszty. Dodać koncentrat lub ketchup, po zagotowaniu dorzucić pieprz, sól, bazylię i czosnek (wszystko do smaku). Wystudzić, dorzucić pokrojone w kostkę sery. Wymieszać. 
Ciasto podzielić na 3 części, dość cienko rozwałkować, najlepiej w kształcie koła :)
Nakładać farsz, porządnie zlepić, posmarować oliwą i kłaść na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut w 200 stopniach
Smacznego!





czwartek, 18 kwietnia 2013

Ciasteczka owsiane z żurawiną


Pożywne, kruche, pyszne!
Idealne na drugie śniadanie- zamiast zachemizowanych pseudociastek ze sklepu.
Z porcji wyszły mi 22 ciastka


Co trzeba?


3 szklanki płatków owsianych
4 łyżki otrębów
140 g suszonej żurawiny
2 jajka
6 łyżek mąki
4 łyżki masła
3-4 łyżki miodu
2 łyżki wody



Co i jak?

Płatki owsiane i otręby wrzucić na patelnię i prażyć, aż się zarumienią. Ostudzone przełożyć do miski,dodać mąkę. Wbić 2 jajka, dodać masło, wodę i miód. Całość dokładnie wymieszać
Żurawinę pokroić na mniejsze kawałeczki i wrzucić do miski, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i formować kulki, które następnie spłaszczyć.
Piec w 180 stopniach, około 15 min, aż się zarumienią.
Po wystygnięciu ciastka twardnieją.

Smacznego! 

















poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Czosnkowe chlebki Naan

Dziś coś dla fanów czosnku. 
Pieczywko- pyszne i chrupiące.
Ja dodałam jeszcze starty żółty ser.
PS. Jestem również na doradcasmaku.pl, więc wszystkie fotki są moje.


Co trzeba? (na 5 sztuk) 

320 g mąki pszennej 
125 ml ciepłego mleka
4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy
7 g świeżych drożdży 
pół łyżeczki soli 
1,5 łyżki masła roztopionego 
7 ząbków czosnku 

Co i jak? 

Drożdże i sól wymieszać z mąką. Pozostałe składniki na ciasto umieścić w misce i zagniatać . Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (ja tego nie robiłam). 
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. 
Wyrośnięte( albo i nie) ciasto podzielić na 5 części. Formować kulki, spłaszczać- brzegi mają być grubsze, środek cieńszy. 
Wierzch smarować masłem, posypać czosnkiem.
Piec jakieś 15 min, do zarumienienia. 













sobota, 13 kwietnia 2013

Pasta jajeczna



Hej Hej!
Dziś szybki wpis i uciekam na wycieczkę krajoznawczą :)
Mimo wiatrzyska, pogoda jest świetna!

Co trzeba?

7 jajek
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy
2-3 łyżki majonezu
pół małej cebuli
sól, pieprz, słodka mielona papryka do smaku
szczypiorek lub pietruszka 


Co i jak? 

Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce/zmielić/rozdrobnić widelcem.Dodać czosnek, cebulę, majonez, musztardę. Na końcu przyprawy i zieleninę.Wymieszać i pyszne śniadanie gotowe! 









piątek, 12 kwietnia 2013

Ziołowe bułki scones z ricottą

Idealna propozycja na śniadanie ;)
Angielskie, chrupiące bułki!
Przepis na ok. 10 sztuk


Co trzeba?

450 g mąki i troszkę do późniejszego podsypania blatu
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
duża szczypta świeżo mielonego pieprzu (u mnie kolorowy)
3 łyżki siekanej natki pietruszki, tymianku, rozmarynu, bazylii, majeranku i mięty
200 ml mleka i odrobinkę do późniejszego posmarowania bułek
sezam
250 g sera ricotta



Co i jak?

Przygotuj 2 miski. do pierwszej wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. dokładnie wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj ricottę, jajko i zioła.
Powstałą masę przełóż do sypkich składników.
Dolewaj powoli mleko i wyrabiaj ciasto. 
Przełóż je na stolnicę/blat, podsypaną delikatnie mąką i uformuj szeroki wałek (ja robiłam 2 wałki po 4-5 sztuk, łatwiej się ciasto roluje :p )
Z każdego kawałka formuj kulkę, lekko spłaszcz i układaj na blaszce do pieczenia , wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułki posmaruj mlekiem, posyp sezamem.
Piecz 25 minut (do zarumienienia) w temperaturze 190 stopni (góra/dół, żaden termoobieg)
Smacznego! :)








czwartek, 11 kwietnia 2013

Sałatka "5 serów"

Sałatka dla serowych łakomczuchów.
Idealna do wina, na imprezy.
Można dowolnie komponować sery, w składnikach napiszę, co ja miałam.



Co trzeba?

kawałek sera lazur

kawałek sera pleśniowego blue

opakowanie Arla feta z chilli

opakowanie camemberta Valbone

kawałek sera żółtego

mała kiść winogron

pół szklanki słonecznika

sok z cytryny

sałata lodowa



Co i jak?

Na półmisku ułożyć kawałki sałaty lodowej.
Sery pokroić w kostkę, ułożyć na sałacie.
Skropić sokiem z cytryny.
Posypać podprażonym słonecznikiem.
Udekorować winogronem
Smacznego!












PS. zapraszam również na fajny konkurs z kosmetykami ---> http://xanthina.blogspot.com/2013/03/konkurs.html

środa, 10 kwietnia 2013

Słodkie powitanie - Tarta czekoladowa z orzechami laskowymi

Witam ! 
Nazywam się Magda, cudowny rocznik 88 ;-)
Będę tu postować o jedzeniu - mojej miłości numer jeden :)
Dziś zaczynam przepisem na przesłodką, mega kaloryczną tartę
Polecam :)




Co trzeba?

Ciasto:
2 szklanki mąki
pół kostki masła (100g)
1/3 szklanki cukru (w oryginale było pół szklanki)
3 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Masa:
Pół kostki masła
4 łyżki wody
1/3 (a nawet mniej) cukru
2 łyżki kakao
1 niepełna szklanka mleka w proszku
+
200 g  orzechów laskowych

Co i jak?

Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, żółtka a na końcu śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować i wylepić nim formę do tarty (ja mam o średnicy 27 cm, a ciasta mi jeszcze zostało, więc możecie trochę zmniejszyć proporcje). Piec ciasto ok 25 minut w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu.

Masa:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać wodę, potem cukier i kakao. Mieszać, aż masa będzie jednolita. Zdjąć z ognia, przestudzić. Dodać stopniowo niepełną szklankę mleka w proszku i miksować, nie powinno być grudek.
Masę wyłożyć na cieście (jest gęsta), ułożyć na całości orzechy laskowe (można je pokroić oczywiście). Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż masa porządnie stężeje.
Smacznego!