Translate

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Jogurtowe ciasto z brzoskwiniami

Przepis na blaszkę 22 cm x 33 cm , moje miało nieco większą blachę, więc jest niższe.


Co trzeba?

350 g mąki
5 jajek
400 g jogurtu naturalnego/typu greckiego
1 szklanka cukru
kilka kropel aromatu waniliowego
100 g roztopionego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
brzoskwinie w puszce (około 8-10 połówek)

Co i jak?

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, roztopione i ostudzone masło, aromat waniliowy a na koniec jogurt.
Ciasto wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać, układać cienko pokrojone plasterki brzoskwiń. 
Piec w temp 180' około 50 min, do suchego patyczka.
Smacznego!


1 komentarz: